Välkommen hit!

Här hittar ni information om vårt kortlek, och tips på olika sätt ni kan använda det utöver de klassiska kortspelen.

Vad gör vår kortlek så speciell?

Vi märkte att yngre barn hade svårt att avgöra vilket värde Ess, Knäckt, Dam och Kung har i de klassiska kortlekarna, så vi bestämde oss för att göra det lättare. Kortleken går därför mellan 1 och 13, med färgglada illustrationer på varje kort. Utöver de klassiska kortspelen ni brukar spela i familjen, kan ni använda kortleken på flera olika sätt. Läs vidare för fler tips!

Vi älskar att utmana normerna för att ge barn en bredare perspektiv, och i den här kortleken har vi mångfald i åtanke utifrån etnicitet, funktionsvariationer och könsroller. 

Varför har alltid manliga karaktärer det högsta värdet?

Vi tyckte det var dags att visa barn att en Drottning kan ha det högsta värdet, och har därför illustrerat en Drottning på kort 13 och en Kung på kort 12. En liten, men viktig signal vi behöver ge nästa generation.

Räkna symboler på korten

Alla kort har symboler som kan räknas och matchas med siffran på kortet. Vilket ni kan göra till en rolig räknelek. 

Matematiska tecken

Vi insåg att vi inte brukar använda Jokrarna i de klassiska kortlekarna när vi spelar med barnen, och bestämde oss för att byta ut dem.

I kortleken har vi lagt med de matematiska tecknen + - x / = som ni kan göra roliga mattelekar med. Här kommer ett par förslag på hur ni kan använda korten med matematiska tecken:

- Dra ett kort i kortleken, och sätt ihop ett mattetal som summerar till kortet ni dragit. Beroende på barnets ålder så kan ni anpassa nivån genom att välja ut ett fåtal kort eller använda hela kortleken.

- Sätt ihop ett mattetal där barnet ska hitta rätt svar i en korthög som ni anpassar till barnets ålder. 

- Sätt ihop ett mattetal inklusive summan och utelämna + -x / , så får barnet visa vilka av de matematiska tecknen som ska användas för att lösa talet. 

- Fundera på om ni kan lägga till matematiska element i de kortspel ni brukar spela, så kan det bli ett roligt sätt att lägga till en ny vinkel på era familjeklassiker. 


Våra produkter är godkända och helt trygga att använda för barn, vilket CE märkningen visar.

Hållbart material är viktig för oss, därför blir FSC märkt papper en självklarhet i våra produkter.


KORT OM ELSA OCH SAM

ELSA och SAM är ett svenskt varumärke som grundades 2019 av tvåbarnsmamman Johanna Abdo ur en ren frustration. Utbudet av barnprodukter är otroligt homogent idag, och det är dags att barn får se våra härliga olikheter, och lika värde som en naturlig del av sin omgivning. Och mångfald är viktigt för alla barn, oavsett ursprung eller hur vi ser ut.

Min dröm är att mångfald ska bli en så naturlig del av barns vardag, så att det blir en icke-fråga. Och med våra produkter, tar vi iallfall ett steg i rätt riktning.

- Johanna Abdo (grundare till ELSA och SAM)

Kontakta oss

Har ni några frågor om våra produkter, får ni gärna höra av er, se länkar här nedanför.