Inkluderande produkter valda med omsorg
Inkluderande barnprodukter valda med omsorg

Ska det kännas så här? och andra svåra frågor (känsloboken 2)

Produkten är tyvärr slut i lager :( 

Lägg gärna in en bevakning så får du ett mail så snart produkten kommer tillbaks in lager, du förbinder dig inte till någon köp genom att lägga in en bevakning.

Ska det kännas så här? är en uppföljare till den otroligt populära boken Känsloboken

Uppföljaren tar upp viktiga och svåra ämnen som; Vad är meningen med livet? Varför får inte jag bestämma över allt själv? Vad händer i framtiden?

Vissa frågor känns väldigt svåra att svara på, speciellt om det inte finns några självklara svar blandat med oro för hur barnet ska hantera ens svar. Om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Och det är just sådana frågor som den här boken handlar om. Ibland är det svårt att prata om känslor, man kanske tror att ingen förstår en. Men oftast är det precis tvärtom. Man är inte alls ensam och väldigt många funderar på exakt samma saker.

Tips från Johanna – Grundare till ELSA och SAM

"Det är ingen hemlighet att jag älskar barnböcker, att de dessutom kan vara ett så otroligt bra hjälpmedel till svåra samtal är ju bara ett stort plus. Vissa känslor och funderingar kan vara väldigt svåra att prata om, speciellt spontant utan kontext. Då tycker jag den här boken är så bra att prata utifrån, ni kanske kan börja läsa kapitel där du vet att barnet kan relatera till extra mycket. 

Bara genom att förstå att fler kan ha samma jobbiga känsla som en själv, brukar ta udden av utmaningen att uttrycka sina känslor. Om det fortfarande är svårt, är mitt tips att lyfta exempel från din egen barndom, eller liknande situationer som vuxen. Många funderingar och oro som barn har, kan vi vuxna ofta relatera till.

Så mitt bästa tips är att lyssna in ditt barn, och ställ gärna öppna följdfrågor. Min erfarenhet är att det första de börjar berätta ofta inte är hela sanningen, utan bara en början för att testa reaktionen hos mottagaren. Och genom att kanske inte direkt ge svar, utan verkligen försöka förstå vad rädslor/oro grundar sig i, blir det lättare att bearbeta det svåra tillsammans.

Och genom att sätta ord på sina känslor och få förståelse för att det man känner inte är konstigt eller fel, brukar oron släppa och sinnet blir lättare.”

Författaren och barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran gör en fördjupning i ämnet. Boken passar barn mellan ungefär 7 och 12 år och deras föräldrar. Tillsammans med formgivaren och illustratören Annika Lundholm Moberg har hon återigen skapat en slags guide för små barn om stora känslor, med massor av igenkänning och exempel från vardagen. Språket är anpassat för barn som vill läsa själva, men boken passar även bra att läsa högt tillsammans.

Tips till lärare/skolan:

Förlaget har även tagit fram förslag på hur arbetet kan se ut med boken i en grupp eller klass. Lärarhandledningen vänder sig främst till dig som jobbar med elever i förskoleklass och upp till årskurs 3

För att ta del av lärarhandledningen kan du klicka Här