Afrohår - Helt naturligt, men ändå så politiskt

Afrohår - Helt naturligt, men ändå så politiskt

Jag rakpermanentade mitt hår i nästan 20 år. Som barn var min största dröm att ha långt rakt hår, som alla andra runtomkring mig. Så när jag väl fick rakpermanenta mig 15 år gammal, var lyckan total.

Som förälder idag, kan jag verkligen känna ömhet för mig själv som barn. Hur tufft det var att alltid vara den som stack ut, att alltid vara den som var annorlunda. Utöver min hudfärg, hade mitt hår en stor roll i den jobbiga känslan.

Som vuxen förstår jag hur politiskt laddat afrohår är, hur kan något så naturligt vara ett ställningstagande hur man än gör?

Om jag väljer att ha mitt naturliga afro utsläppt – blir det ett ställningstagande, att jag aktivt gör det för att utmana normerna. Jag behöver vara beredd på eventuella kommentarer, och förbereda mig mentalt på att bemöta eventuella situationer som brukar uppstå.

Om jag skulle platta eller rakpermanenta håret, blir det ett ställningstagande kring att jag inte är stolt över mitt naturliga hår, och att jag försöker maskera för att passa in. Det kan aldrig bara vara – hur jag än väljer att ha mitt hår, är det ett aktivt ställningstagande. Jag behöver dessutom alltid bedöma hur mycket energi jag har att ge beroende på sammanhanget, i förhållande till min valda frisyr.

Det kanske låter dramatiskt, men tänk dig du sitter i ett möte på din arbetsplats, och en person kom in med utsläppt afro för första gången. Visst skulle du reagera? Det behöver inte nödvändigtvis vara en negativ reaktion, men i och med att det är så pass ovanligt idag, så är det oundvikligt att det skapar en reaktion. Och som person med afrohår, är en väldigt medveten om omgivningens reaktioner. Och det kan vara ganska jobbigt.

Idag känner jag mig trygg med mitt afro, men det har varit en lång resa. Idag kan jag ha mitt utsläppta afro och känna att det ger mig extra styrka i en ny situation, men det var inte så länge sen jag gjorde allt jag kunde för att dölja det.

Att bli mamma hjälpte mig att jobba med min egna dåliga självkänsla

För mig krävdes det att jag fick barn, som jag ofta peppar att de ska älska sig själva precis som de är. Och jag insåg snabbt hur falskt det kändes, när jag samtidigt rakpermanentade mitt hår. Den mentala processen tog ett par år. Jag gick från rakpermanent till texturizer (som mjukar upp lockarna men inte gör det spikrakt), till att slutligen våga klippa bort det behandlade håret.

Det var otroligt ovant, och till och med obekvämt i början. Jag kände inte riktigt igen mig i spegeln. Men när jag väl vågade visa mig ute med mitt utsläppta, naturliga hår, tog det bara ett par gånger tills det kändes helt underbart. Och jag känner mig så glad och tacksam, att jag faktiskt älskar mitt afro fullt ut.

Det är definitivt jobbigt att ta hand om ibland, men jag älskar det. Och mitt mål är att alla barn ska få känna samma känsla, oavsett hur de ser ut. För att det ska kunna ske, behöver vi lära våra barn att vi alla ser olika ut, men är precis lika viktiga och fina ändå <3

Tips på bra barnböcker där afrohår får ta plats

Idag behöver det tyvärr vara ett aktivt val för att skapa en mångfald bland barnens böcker. Och har man inga kopplingar själv till personer med mörk hy eller afrohår, är det lätt att det perspektivet missas i barnens närmiljö. Och mångfald är ju viktigt för alla barn, oavsett hur vi ser ut!

I butiken finns många härliga, roliga och lagom läskiga böcker, där minst en person med mörk hy har ledande roll.

Här kommer därför några tips på bra böcker som låter afro-håret vara en naturlig del av historien, utan att det i sig har en roll eller pekas ut. Genom att barn ibland får se personer i böcker och filmer med afrohår, blir det inget konstigt, utan visar bara att vi är olika. Om det dessutom är första gången barnet får se en person med afro-hår, får ni chans att prata om det hemma. Då får barnet svar på sina frågor, innan första gången hen träffar en person med afro på riktigt.

Hur många barnböcker har ni där en minst en karaktär har naturligt afrohår? <3

PS. om ni skulle ha några frågor eller funderingar, eller vill ha råd får ni gärna höra av er. Antingen via PM på Instagram @elsaochsam eller mail till [email protected]

Och heja er som funderar kring de här frågorna. Tillsammans kan vi få till en förändring, vi alla behöver ju börja någonstans!