5 TIPS KRING ATT PRATA MED BARN OM KÄNSLOR

5 TIPS KRING ATT PRATA MED BARN OM KÄNSLOR

Ibland kan det vara svårt att hjälpa barn dela med sig av sina känslor, här är mina 5 bästa tips som förhoppningsvis kan underlätta era samtal.

  1. BEKRÄFTA BARNETS KÄNSLOR börja bekräfta barns känslor från tidig ålder, även om reaktionerna känns helt orimliga för dig som vuxen. Genom att bekräfta att man förstår varför barnet blev arg, så visar vi barnet att man tar barnets känslor på allvar. Självklart betyder det inte att de alltid får som de vill 😊
  2. FÖRKLARA DINA EGNA REAKTIONER vi alla blir arga eller irriterade ibland, och det är bara nyttigt för barn att se våra olika känslor. Om jag hamnar i konflikt med mina barn som leder till att jag blir arg, brukar jag försöka förklara efteråt (när vi lugnat ner oss) varför jag blev arg. Och ge om ursäkt, om det kanske var så att jag tappade tålamodet snabbare än vanligt pga andra omständigheter som inte har med barnet att göra.
  3. BARNBÖCKER OM KÄNSLOR Barnböcker är ett fantastiskt hjälpmedel att prata om situationer som uppstår i vardagen, på ett naturligt sätt. Välj ut en bok som tar upp en känsla som du tror barnet tampas med. Exempel: Om ni tex läser Känsloboken; läs en sektion tillsammans, som barnet får välja. Fråga sen om barnet kan relatera till något som ni precist läst, välj gärna ett specifikt stycke som du tror barnet kan känna igen sig i.
  4. EGNA ERFARENHETER Ibland vill barn inte dela med sig av en händelse eller funderingar, för att de tror att ingen annan kan förstå. Genom att berätta om situationer från ditt eget liv, blir det enklare för barnet att berätta om sina. Exempel: ”När jag var liten, så kunde jag känna mig utanför när ingen frågade om jag ville vara med när de lekte kull. Då kände jag mig ganska ledsen, har du känt så någon gång?”
  5. SKAPA SMÅ LUGNA STUNDER det här kan vara lättare sagt än gjort, men försök att hitta små stunder där ni kan få några minuter när inget annat distraherar. Det kan vara promenaden till förskolan, vägen hem från skolan eller strax innan läggning i sängen. Vi brukar ofta ha en pratstund innan barnen somnar, det kan vara tufft ibland, när man som förälder bara vill sova. Men om man får in rutinen, kommer det troligtvis inte bli långa samtal varje kväll, däremot vet barnet att utrymmet finns när hen har något att prata om.


Barnböcker om känslor:

Jag har även satt ihop några tips på barnböcker som tar upp känslor på olika sätt, för barn i olika åldrar.

Böcker om känslor för barn mellan 1 - 3 år:

Dela med dig, Sickan

Igenkänning för både stora och små. De populära böckerna om Sickan, är så mysiga att läsa tillsammans med ett härligt vardagsrim som grädde på moset.


Orättvist 

En liten bok om stora känslor, perfekt att läsa tillsammans när ordet "ORÄTTVIST" är det vanligaste ordet där hemma.


Böcker om känslor för barn mellan 3 - 6 år:

Varför är brorsan rädd?

Här får vi följa Hamsas och Alvdis fina funderar kring varför brorsan är rädd, utifrån situationer de har varit med om själva.


Melvin, Elsa & Krokodilia

Melvin, Elsa & Krokodilia är en berättelse om rädsla, att se saker på olika sätt och att våga berätta. Skriven med humor och mycket igenkänning. 


Melvin, Vildis & Tildis

Vad händer när det kommer en ny kompis till gruppen, och hela dynamiken förändras. Känslan av att inte längre vara bäst, eller känna sig bortglömt är inte alltid så rolig. Här får vi följa Matilda, i toppar och dalar och vad vi kan göra för att det ska kännas bättre.


Böcker om känslor för barn mellan 6 - 9 år:

Känsloboken

Ibland är man ledsen utan att förstå varför, ibland är man så glad att man inte kan sluta skratta, ibland är man så orolig att man får ont i magen ... och då hjälper det nästan alltid att sätta ord på hur det känns! En jättebra bok som ni både kan läsa tillsammans, och som barnet kan läsa själv.


Känsloboken 2

Vissa frågor känns väldigt svåra att svara på, speciellt om det inte finns några självklara svar blandat med oro för hur barnet ska hantera ens svar. Om allt från varför kompisar sviker till vad som händer när man dör. Och det är just sådana frågor som den här boken handlar om. En uppskattad uppföljare till populära Känsloboken.


Modigast i världen

Hur känns det att vara rädd för allting - och ändå tvingas göra det läskigaste av allt? Här får vi följa Alba, som ger sig ut på ett äventyr och utmanar sina rädslor.


Rikast i världen

En fristående fortsättningen på Modigast i världen, ännu ett spännande äventyr om rädda Alba, hennes lata get Yanko och flera av deras vänner.