Etnicitet stor grund till kränkningar - Friends-rapporten 2021

Etnicitet stor grund till kränkningar - Friends-rapporten 2021

Idag släppte organisationen Friends sin årliga rapport som visar att var tredje barn i mellanstadiet oroar sig för mobbning i skolan. Och än en gång visar rapporten även att etnicitet är den vanligaste anledningen i skolan åk 3-6 och 6-9, vilket väldigt tydligt visar våra utmaningar i samhället. Kränkning på grund av etnicitet börjar tyvärr i väldigt tidig ålder. Vi lägger ju grunden för hur vi behandlar varandra redan i förskolan.

Det är så otroligt viktigt att vi jobbar med inkludering och mångfald både i förskolan och skolan. Vi måste tidigt tydligt visa att det inte är okej med kränkning utifrån etnicitet/hudfärg.

För att underlätta förskolors och skolors inkluderingsarbete, har vi satt ihop en broschyr med konkreta tips. Här har vi samlat vanliga situationer som uppstår men lätt kan missas, och vägledning kring hur ni kan se över miljön barnen vistas i. Vi har även sammanställt ett kartläggningsunderlag som ni kan använda för att se över hur er pedagogiska miljö faktiskt ser ut.

Jag lägger även med en länk till den senaste Friends-rapporten som har mycket värdefull information:

Välkommen att beställa broschyren kostnadsfritt här

Jag lägger slutligen med en länk till ett nyhetsinslag från Svt Morgon, där Friends generalsekreterare Maja Frankel berättar om utmaningarna i skolan kring mobbning (Svt Gomorron 12/8 kl 9:08, 2h 8 min in i sändningen).

Dela gärna vidare det här till pedagoger som kan ha användning av den här informationen!